Grădinarii experimentați care se ocupă cu cultivarea usturoiului spun: nu vă grăbiți să-l tăiați după recoltare.
Se păstrează bine într-un astfel de caz.Există și alte opțiuni interesante pentru a asigura o bună depozitare a produsului.
De ce nu trebuie să vă grăbiți să tăiați planta?
Pentru că, chiar și după recoltare, capul continuă să ia în greutate: dinții continuă să crească, primind în continuare hrană de la frunzele care nu s-au uscat încă complet.
Ce spun bătrânii
Dacă tăiați pana verde – capul este lipsit de nutriție, iar solzii acoperitori nu au ocazia să se usuce mult timp (dinții vor da la o parte umiditatea pe care ar putea-o extrage din frunze).
Este dovedit de grădinari experimentați: usturoiul netăiat se păstrează perfect, primăvara și la începutul verii mulțumește cu puterea și suculența sa.
Tăiat, desigur, este necesar.Dar numai atunci când este necesar.Când, de exemplu, luăm o anumită cantitate pentru utilizare sau pentru vânzare.
Uscarea
Recomandarea este următoarea.După recoltare, uscați usturoiul la soare (câteva ore).
Dar uscați departe de lumina directă a soarelui, de preferință sub o copertină, în încăperi bine ventilate etc.
Se recomandă uscarea în acest mod timp de 10 până la 14 zile, întorcând movilele în mod regulat.
Tunderea
Nu tăiați timp de 2-3 săptămâni.Iar atunci când tăiați, lăsați aproximativ 10-15 cm de tulpină (aceasta este a doua recomandare).
Dacă este tăiat prea scurt, usturoiul va pierde din greutate și suculență, iar integritatea solzilor de acoperire uscată va fi compromisă.
Primul lucru de făcut este să tăiați ‘haulm’ uscat, lăsăm aproape toată tulpina, stocați în această formă în vrac, puteți într-o pungă.
Iar toamna îl scurtăm treptat la o dimensiune convenabilă.
A treia recomandare.După uscare, atunci când sortați usturoiul în fracțiuni, este necesar să tăiați ușor rădăcinile.Lăsați aproximativ 5-7 cm.
Iar la tăierea tulpinii – aproape ‘curat’.Lăsați între 0,2 și 0,5 cm.