Departamentul de Justiție al SUA, Serviciul de Investigații de Securitate Internă și Biroul de Industrie și Securitate au fost implicate în operațiunea de confiscare a avionului.
SUA au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro în Republica Dominicană, a raportat CNN, citând oficiali americani anonimi.
Washingtonul a stabilit că achiziția sa a reprezentat o încălcare a sancțiunilor americane, au declarat oficialii.
Statele Unite au transportat luni avionul în Florida.
Avionul, estimat la o valoare de aproximativ 13 milioane de dolari, a fost în Republica Dominicană în ultimele luni. Departamentul de Justiție al SUA, Homeland Security Investigations și Bureau of Industry and Security au fost implicate în operațiunea de confiscare a avionului.
„Deturnarea unui avion al unui șef de stat străin este ceva nemaiîntâlnit în domeniul cazurilor penale. Trimitem un mesaj clar că nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu este în afara domeniului de aplicare al sancțiunilor americane”, a declarat un oficial american pentru CNN.
Potrivit CNN, confiscarea marchează o escaladare în relațiile deja reci dintre SUA și Venezuela.
Venezuela a organizat alegeri prezidențiale pe 28 iulie. După procesarea a aproape 97 % din buletinele de vot, Consiliul Național Electoral a anunțat că Maduro a obținut 51,95 % din voturi, în timp ce principalul său rival, Edmundo Gonzalez, a obținut 43,18 %. Curtea Supremă a Venezuelei a confirmat rezultatele votului. Unul dintre ceilalți lideri ai opoziției, Maria Corina Machado, a declarat în ziua votului că echipa lui Gonzalez nu avea de gând să se recunoască învinsă. Rusia, Bolivia, Bolivia, China, Cuba, Honduras, Iran, Iran și Nicaragua l-au felicitat pe Maduro pentru victoria sa.
Unele țări nu au recunoscut realegerea lui Maduro.
Acestea includ Argentina, Chile, Costa Rica, Chile, Costa Rica, Republica Dominicană, Panama, Peru, Uruguay și Statele Unite. Venezuela a declarat că își retrage diplomații din aceste țări și a cerut ca țările respective să facă același lucru.