În Europa Centrală și de Est, serviciile de urgență întăresc apărarea împotriva inundațiilor ca răspuns la ploile abundente care au umflat râurile și au distrus mii de case.
Patru persoane au pierit în inundațiile din regiunea de sud-est a Galațiului, România, ca urmare a furtunii Boris.
Inundațiile din Republica Cehă au dus la instalarea de bariere împotriva inundațiilor în capitala Praga, iar 51. 000 de gospodării din regiunile nordice ale țării au rămas fără curent electric, potrivit companiei cehe de electricitate CEZ.
În urma prăbușirii malurilor unui râu, Polonia a trebuit, de asemenea, să evacueze o parte din orașul Glucholazy, care se află în apropierea graniței cu Cehia.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat sâmbătă că ‘ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, tot mai prezente pe continentul european, cu consecințe dramatice’.
Schimbările climatice sporesc probabilitatea precipitațiilor extreme în Europa și în cea mai mare parte a lumii.
Retenția mai mare a umidității în atmosferă poate duce la ploi torențiale mai frecvente și mai intense.
Modul în care valurile de căldură, secetele, incendiile de vegetație și inundațiile sunt agravate de schimbările climatice.
Șapte sute de case au fost inundate, potrivit primarului din Slobozia Conachi, un sat din regiunea Galați din România.
Emil Dragomir a declarat: ‘Este o catastrofă de proporții epice’.
Pompierii au stivuit saci de nisip în timp ce locuitorii din Glucholazy, în sud-vestul regiunii Opole din Polonia, erau evacuați.
Locuitorii din Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia, primesc saci de nisip ca măsură de protecție împotriva inundațiilor, în cadrul unei inițiative similare.
Piotr Jakubiec, un locuitor din Glucholazy, a declarat că, deși avea pregătite saci de nisip și pompe pentru devierea apei, era ‘imposibil de prevăzut ce se va întâmpla’.
‘Pentru cei care locuiesc aici, este un coșmar.Este a doua oară în viața mea când asist la un astfel de fenomen’, a remarcat el.
Toată lumea din oraș părea ‘speriată’, potrivit Zofiei Owsiaka, o altă locuitoare, și nu părea să existe ‘nicio speranță că ploaia se va opri’.
Lifturile din Wroclaw au fost închise ca măsură de siguranță împotriva inundațiilor, forțând mii de locuitori să folosească scările din clădirile înalte, potrivit presei locale.
După ruperea sâmbătă a unui baraj în regiunea Boemia de Sud din Republica Cehă, ministrul Mediului, Petr Hladik, i-a sfătuit pe locuitorii din zonele cele mai afectate să se pregătească să își părăsească locuințele.
În Republica Cehă sunt așteptate precipitații până marți, potrivit ministrului Hladik, care a mai precizat că solul este saturat și că apa de ploaie rămâne la suprafață, crescând riscul de inundații rapide.
Ziduri din saci de nisip și bariere metalice au fost ridicate de autorități în cadrul pregătirilor pentru ‘un weekend dificil’, potrivit premierului ceh Petr Fiala.
Meciurile de fotbal din acest weekend din primele două ligi ale țării au fost amânate.