Adesea grădinarii trebuie să se confrunte cu o situație în care roșiile prezintă toate semnele de coacere, cu excepția zonei verzi din apropierea tulpinii, care este numită popular „umeri verzi.”.
Astăzi vă propunem să căutăm un răspuns la întrebarea, care este motivul coacerii neuniforme a roșiilor?
Maturarea incompletă a roșiilor – ce este?
Dacă o roșie nu este complet coaptă, partea necoaptă a pulpei rămâne mai tare decât partea coaptă a fructului.
Acest lucru este observabil în special la roșii, care în timpul procesului de coacere își schimbă culoarea, de exemplu, în roșu sau galben.Dar acest lucru se poate întâmpla și acelor roșii care rămân verzi mult timp.
În acest caz, gustul roșii nu va fi la fel de dulce ca cel al uneia complet coapte.
Vă rugăm să rețineți: pentru unele roșii este destul de normal ca o parte din ele să rămână verde când sunt complet coapte – dar producătorul, de regulă, avertizează în prealabil despre această caracteristică.
Motive pentru coacerea incompletă a roșiilor
Clorofila din roșiile necoapte începe de obicei să se descompună la sfârșitul înfloririi și continuă în jurul pețiolului și în sus pe fructe.
Dacă clorofila este descompusă prea încet sau deloc, apar acele „umerașe verzi”.
Există mai multe motive, toate legate de condițiile meteorologice: aceasta poate apărea din cauza arsurilor termice atunci când roșiile sunt expuse la prea multă lumină directă a soarelui, sau ca urmare a unei temperaturi prea ridicate pe o perioadă lungă de timp.