Dacă ați fiert vreodată ouă, probabil ați observat că uneori apare o margine cenușie pe gălbenuș..
Cineva poate crede că nu este de dorit să mănânci un astfel de produs, dar nu există niciun motiv de teamă, este convinsă gătește Yulia Arkhipova, expert la publicația online BelNovosti.
De ce gălbenușul își schimbă culoarea
Schimbarea de culoare a miezului galben al oului este rezultatul tratamentului termic și nu este un semn al unui produs stricat.
Marginea gri apare din cauza unei reacții chimice: în timpul gătirii, moleculele de proteine se lipesc împreună și se eliberează sulf.Acesta din urmă se transformă în hidrogen sulfurat, care, la rândul său, intră în contact cu fierul din gălbenuș.Ca rezultat, se formează sulfură de fier – aceeași culoare gri.
Să rezumăm: dacă scoți ouă fierte dintr-o cratiță și, după ce le-ai scos cojile, găsești un gălbenuș cenușiu, le poți mânca în siguranță.
Nu trebuie să mâncați ouă care au fost fierte mai mult de 20 de minute – fierberea prelungită duce la o creștere a eliberării de hidrogen sulfurat, în urma căreia gălbenușul devine albastru-verde.
Conținutul ridicat de substanță poate provoca intoxicații și exacerbarea bolilor gastro-intestinale.