După cum știm, există două varietăți principale de ardei: dulci și iuți.
Nu se recomandă plantarea lor unul lângă altul, avertizează expertul ediției rețelei ‘BelNovosti’, savant-agronom, peisagist Anastasia Kovrignyh..
Motivul este că, în ciuda legilor geneticii, ardeii grași pot deveni iuți.
Cum se poate acest lucru, din moment ce seturile genetice ale ambelor soiuri sunt unice, vă întrebați, iar noi vă vom răspunde.
Adevărul este că ardeii dulci au fost crescuți din ardeii iuți printr-un lung proces de selecție a indivizilor cu o genă recesivă responsabilă de producerea capsaicinei, substanța care conferă ardeilor amărăciunea și iuțeala lor.
În polenizarea încrucișată, polenul ardeiului iute cade pe pistilul ardeiului dulce, după care ovarul începe să crească.
Genele responsabile de producerea capsaicinei sunt transferate odată cu polenul.
Astfel, ardeiul gras poate deveni iute în întregime sau parțial atunci când o parte din fruct este dulce și o parte este iute.
Pentru a preveni apariția acestui ‘fenomen’, cultivatorii sunt obligați să mențină izolarea spațială, adică să lase o distanță suficientă între plante, ceea ce nu este ușor de realizat pe parcelele mici.
Prin urmare, depinde de dumneavoastră să decideți dacă să cultivați ardei iute pe parcela dumneavoastră.
Mai devreme v-am spus ce să faceți dacă roșiile încep să își curbeze frunzele.