O boală fungică, cunoscută printre locuitorii de vară sub denumirea de mucegai praf, afectează pomii fructiferi, tufele de fructe de pădure, strugurii, căpșunile, roșiile, castraveții, culturile de dovleac, morcovii, ardeii, multe flori. Probabil că nu merită să continui..
Îl poți recunoaște, sugerează expertul publicației online BelNovosti, om de știință agronom, peisagist Anastasia Kovrizhnykh, după petele de pe frunze.În timp, se pot usca, provocând moartea plantei.
Ce să fac? Puteți apela oricând la substanțe chimice pentru ajutor, de exemplu, Topaz.Dar puțini oameni doresc să trateze plantele cu substanțe chimice în perioada de fructificare, deși această metodă este acceptabilă pentru flori.Dar chiar și pentru ei se recomandă utilizarea compușilor biologici – Fitosporin etc.
O opțiune demnă pentru combaterea bolilor fungice este amestecul Bordeaux.Singurul dezavantaj este că cuprul, atunci când este combinat cu var în concentrații mari, formează fulgi care înfundă duzele pulverizatorului.
Ce să fac? Folosiți lichid Burgundy, în care soda sodică înlocuiește varul, care nu este mai puțin eficient în reducerea efectelor nocive ale cuprului asupra plantelor, dar nu produce sedimente.
Pentru a asigura dizolvarea completă a sulfatului de cupru în apă, fără formarea de fulgi și înfundarea duzelor, trebuie adăugată în apă o cantitate mică de acid citric.
Pentru a pregăti o soluție de un procent de amestec Bordeaux, trebuie să încălziți cinci litri de apă la o temperatură de 40-45 de grade și să dizolvați 90-100 de grame de sodă în ea.
De asemenea, adăugați imediat un adeziv, de exemplu, săpun ras sau săpun lichid de rufe, în cantitate de 30-40 de grame.În alți cinci litri de apă la o temperatură de 40-45 de grade, dizolvați 100 de grame de sulfat de cupru și un vârf de acid citric.
Apoi turnați cu grijă soluția cu sulfat de cupru în soluția cu sifon, amestecând amestecul.