Mulți cultivatori de nuci se plâng frecvent că, în ciuda dragostei și atenției investite în cultivarea acestora pe parcela lor, recolta este mică, iar fructele sunt de dimensiuni reduse, care se înnegresc rapid.
Cauza acestei fructificări slabe este adesea o boală cunoscută sub numele de Marsonia sau pătarea bacteriană.
Această boală afectează în principal fructele nucului, dar și frunzele și lăstarii tineri.
Dacă observați mici pete maronii, este foarte probabil să fie vorba despre Marsonia. Aceste semne apar de obicei în a doua jumătate a verii.
Pentru a remedia situația, experții recomandă utilizarea preparatelor pe bază de cupru (nu celebrul amestec Bordeaux, ci soluții mai recente): ‘Oxyhom’, ‘Cuproxatom’, ‘Blue Bordeaux’ și altele.
Tratamentul ar trebui să fie efectuat la începutul toamnei, iar pentru a asigura un rezultat optim, pomul trebuie tratat înainte de venirea vremii reci, când și-a pierdut aproape întreg frunzișul.
Pentru tratamente repetate, sulfatul de fier 3% și ureea 1% sunt cele mai indicate.
Și un ultim sfat: deoarece boala hibernează în frunzele căzute și în fructele de pădure, este recomandat să le îndepărtați. Dacă nu vă învingeți lenea și lăsați frunzele și nucile căzute pe parcelă, sporii vor infecta din nou nucii primăvara, iar, după cum bine știți, nu veți putea conta pe o recoltă satisfăcătoare.