Experții clasifică Phytophthora drept una dintre cele mai periculoase boli care nu numai că dăunează roșiilor, ci le distruge complet.
La temperatura medie a aerului (aproximativ 20 de grade Celsius), infecția se dezvoltă la niveluri catastrofale în doar trei zile.Și chiar mai repede în condiții de umiditate ridicată.
În cazurile în care tratamentul este întârziat sau amânat, plantele mor complet într-o săptămână și jumătate până la două săptămâni.Prin urmare, este extrem de important să se poată recunoaște la timp primele simptome ale acestei boli îngrozitoare.
În cele mai multe cazuri, grădinarii observă că ceva nu este în regulă doar atunci când fructele în sine încep să putrezească.
Ei se grăbesc să salveze recolta, dar în acest stadiu nu mai este nimic de făcut: deteriorarea fructelor este ultima fază a infecției.Cel mai rațional lucru de făcut în această situație este să dezgropați tufișul și să-l ardeți.
Atunci când plantele sunt infectate cu Phytophthorosis, ele pot fi salvate doar dacă primele semne sunt observate la timp.
Prin urmare, este esențial să se inspecteze regulat plantațiile și să se ia măsuri de protecție la timp.
În primul rând, ciuperca se instalează pe frunzele inferioare ale tomatelor.Prezența sa poate fi recunoscută prin pete întunecate neclare și pete albicioase pe partea inferioară a frunzelor.
Când se instalează vremea caldă, zonele infectate se usucă foarte repede și se sfărâmă la cea mai mică atingere.
Infecția începe apoi să se răspândească în întreaga plantă, afectând tulpinile, pedunculii și fructele în sine.
Este imposibil să nu observați manifestările sale în această etapă: întreaga tufă este acoperită cu pete maro, iar roșiile încep să se înnegrească.
Nu are rost să le culegeți în acest stadiu; chiar și în condiții ideale, ele nu vor putea supraviețui și să se coacă.