Pe lângă indicatoarele temporare și semnele populare, există semne mult mai precise că este timpul să recoltați pere și mere în grădină..
Această întrebare ocupă mintea grădinarilor începători la sfârșitul verii.Nu te poți grăbi să recoltezi, la fel cum nu o poți întârzia – ai putea rămâne fără recoltă.
Experta revistei noastre, Anastasia Kovrizhnykh, agronom științific și designer de peisaj, ne-a spus cum să determinăm maturitatea fructelor.
Grădinarii cu experiență nu se ghidează după semnele populare, ci după semnele fizice ale coacerii fructelor.
Fructele sunt coapte
În primul rând, merele și perele coapte pot fi rupte din ramură, tulpină și toate, cu o singură mână.
În al doilea rând, puteți începe recoltarea dacă recolta începe să cadă singură.În același timp, fructele care cad nu trebuie să prezinte semne de boală sau deteriorare de către dăunători.
În al treilea rând, dacă vorbim despre mere, atunci acordați atenție culorii cojii de la tulpina în sine.La un făt matur devine ușor.
În al patrulea rând, dacă mărul sau para este copt, atunci când apăsați pe părțile laterale ale fructului veți observa lovituri.
Este rău dacă coaja fructului poate fi presată – acesta este un semn de fructe prea coapte care nu vor fi păstrate.
În al cincilea rând, tăiați mărul sau para pe lungime și evaluați culoarea semințelor din interior.Când fructele sunt coapte, semințele devin maro.