Kombucha, desigur, poate fi cumpărată din supermarket, dar în perioada sovietică mulți oameni cultivau ciuperca de ceai pe cont propriu.
Potrivit expertului ediției online BelNovosti, bucătăreasa Iulia Arkhipova, procesul nu este dificil, iar în zilele toride de vară este mult mai plăcut să bei kombucha de casă decât kombucha din conservă.
Cum se prepară băutura
Măsurați 0,5 litri de apă și preparați 4 linguri de ceai în ea.Notă: ceaiurile cu arome sau parfumuri nu sunt potrivite pentru acest scop – acestea pot face ca ciuperca să mucegăiască.
Adăugați 10 linguri de zahăr și așteptați.Până când infuzia se răcește și devine ușor caldă.
După aceea puteți pune ciuperca într-un borcan pre-sterilizat și turnați ceaiul în același borcan, trecându-l printr-o sită pentru a preveni pătrunderea în interior a ceaiului și a zahărului nedizolvat.
Se toarnă încă 1,5 litri de apă în borcan, se acoperă cu tifon și se fixează pânza cu un elastic.
Fermentația durează de la 4 la 10 zile: depinde de temperatură și de alte condiții.După aceea, kombucha se îmbuteliază și se trimite la frigider pentru 1 până la 2 ore.
Borcanul poate fi apoi umplut cu un nou lot de ceai îndulcit.