După cum bine se știe, dezgroparea hreanului este permisă pe tot parcursul sezonului de dacha.
Dar dacă doriți ca rizomul să aibă gustul și aroma cele mai pronunțate, trebuie să luați lopata la începutul primăverii sau la sfârșitul toamnei.
Când să dezgropați hreanul primăvara
Cei care au decis să amâne dezgroparea hreanului până în primăvară trebuie să aștepte până în aprilie, când zăpada s-a topit în grădină și solul s-a dezghețat.
Hreanul care a fost scos din pământ primăvara este considerat cel mai ascuțit.
Când să dezgropați hreanul toamna
În momentul în care toamna coboară pe pământ, rizomul hreanului a acumulat o cantitate mare de zaharuri.Din această cauză, aroma sa nu este la fel de înțepătoare ca cea a hreanului dezgropat la începutul sezonului.
Cel mai bun moment pentru a începe această procedură este între sfârșitul lui octombrie și sfârșitul lui noiembrie.
Totuși, principalul punct de referință ar trebui să fie clima din regiunea în care se cultivă hreanul și prognoza meteo – trebuie să ajungeți acolo înainte să cadă zăpada.
Soluția optimă: așteptați și observați hreanul.De îndată ce vedeți că partea supraterană a plantei a început să se îngălbenească și să se scufunde la pământ, începeți recoltarea.
În acest fel puteți obține cel mai suculent rizom.