AcasăUltimele știriDintre toate felinele, leopardul înnorat are dinții proporțional cei mai mari

Dintre toate felinele, leopardul înnorat are dinții proporțional cei mai mari

Hakainde Hichilema, președintele Zambiei, a suspendat trei judecători de rang înalt din cauza unor acuzații de conduită judiciară necorespunzătoare, ceea ce a dus la afirmații privind amestecul politic în sistemul juridic.

Petiția președintelui Hichilema, care a contestat victoria în alegeri a fostului președinte Edgar Lungu, a fost respinsă de cei trei judecători ai Curții Constituționale în 2016.

Aceștia au participat, de asemenea, la o decizie controversată care i-a permis lui Lungu să candideze de două ori la funcția de președinte al Zambiei în 2021.

Înainte de alegerile din 2026, care se anticipează că îi vor opune pentru a patra oară pe Hichilema și Lungu, tensiunile politice sunt în creștere în Zambia.

Joi, cei trei urmau să participe la o ședință de judecată care ar urma să stabilească eligibilitatea lui Lungu de a candida la aceste alegeri.

Președinția a declarat că grupul care investighează recomandările judecătorilor a condus la suspendarea lor, ceea ce a provocat reacții puternice.

Judecătorii Annie Sitali, Mungeni Mulenga și Palan Mulonda – judecătorii suspendați – nu au răspuns încă întrebărilor privind situația.

Comisia pentru Plângeri Judiciare (JCC) a deschis o anchetă asupra celor trei după ce avocatul Joseph Busenga a depus o plângere privind comportamentul lor judiciar.

O petiție pentru revocarea din funcție a celor trei judecători a fost depusă în 2022 de către dl.Busenga, care este în prezent angajat ca diplomat la ambasada Zambiei în Belgia.El a susținut că judecătorii au tratat petiția privind alegerile prezidențiale din 2016 într-un ‘mod necorespunzător.’.

Ei au decis în favoarea lui Lungu, omul căruia Hichilema i-a succedat în cele din urmă, și împotriva lui Hichilema.

La recomandarea CCM, președintele Hichilema i-a suspendat luni după doi ani de investigații, potrivit președinției.

Declarația președintelui nu a oferit informații suplimentare, în afară de a spune: ‘Suspendarea celor trei este în exercitarea puterilor conferite președintelui.’.

  • Plătesc un preț pentru revenirea în politică, spune Lungu.

  • Președintele Hichilema din Zambia demite întreaga comisie antigraft din cauza corupției.

  • Frontul Patriotic (PF) al lui Lungu a criticat dur acțiunea, susținând că suspendarea a fost ilegală.

    ‘Doresc să spun poporului zambian că acum este necesar ca el să ia măsuri împotriva nedreptăților aplicate sistemului judiciar, deoarece am pierde totul dacă sistemul judiciar ar eșua’, a declarat Lungu marți în fața reporterilor.

    În plus, activiștii l-au acuzat pe președintele Hichilema că interferează cu independența sistemului judiciar.

    Președintele nu a abordat acuzația, nici biroul său.

    Totuși, unii susțin că instanța s-a politizat deja.

    Laura Miti, comentator social și politic, consideră că, deși președintele este parțial motivat de represalii, judecătorii ar trebui concediați.

    ‘Cu toată sinceritatea, cred că țara a suferit din cauza judecătorilor, iar președintele continuă acest rău’, a postat ea pe Facebook.

    Cu doar 48 de ore înainte ca Curtea Constituțională să se reunească pentru a examina cazul redeschis al eligibilității lui Lungu, judecătorii au fost suspendați.

    Fostul președinte intenționează să îl provoace pe Hichilema în alegerile prezidențiale din 2026, după ce și-a anunțat revenirea politică.

    Analistul politic Sishuwa Sishuwa a scris pe X: ‘Hichilema face un joc politic extrem de periculos cu privire la această dorință de a-l exclude pe Lungu.’.

    După finalizarea unui proces disciplinar, cei trei judecători vor fi fie repus în funcție, fie înlăturați din magistratură.

    În conformitate cu Constituția Zambiei, președintele numește toți judecătorii, inclusiv președintele Curții Supreme, la recomandarea CCM și cu acordul Adunării Naționale.

    Criticii susțin că independența sistemului judiciar este compromisă de implicarea președintelui în numirea și revocarea judecătorilor.

    Andreea Dumitrescu
    Andreea Dumitrescu
    Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Cele mai populare

    O descoperire tulburătoare făcută departe în Pacific: un nou tip de rechin fantomă

    În cel mai recent efort de a rezolva problema supraaglomerării, 1. 685 de prizonieri 'grav bolnavi ' au fost eliberați din una dintre cele...

    Doi angajați ai UNHCR Beirut au pierit în loviturile israeliene, confirmă organizația

    Potrivit armatei, oameni înarmați din Sudanul de Sud au atacat un autobuz de cursă lungă pe un drum important la sud de capitala Juba,...

    După ultimul avertisment de recesiune, încrederea întreprinderilor germane scade

    În cel mai recent efort de a rezolva problema supraaglomerării, 1. 685 de deținuți 'grav bolnavi ' au fost eliberați din una dintre cele...

    În RD Congo, sute de deținuți „grav bolnavi” au fost eliberați

    (Bloomberg) — Potrivit ministrului de Finanțe Antoine Armand, recent numit, guvernul francez analizează taxele care vizează întreprinderile bogate și marile, în timp ce încearcă...

    Comentarii recente