AcasăUltimele știriLiderii opoziției din Tanzania sunt reținuți pe fondul unei represiuni

Liderii opoziției din Tanzania sunt reținuți pe fondul unei represiuni

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit un videoclip vechi cu o casă din China care se prăbușește în apele inundațiilor, cu o afirmație falsă că acesta a fost filmat în timpul inundațiilor mortale care au lovit nordul Thailandei în septembrie 2024.Videoclipul a circulat anterior în rapoarte chineze publicate în urmă cu patru ani

‘Îmi pare rău pentru pierdere.Casa a durat mult timp să fie construită.Am văzut asta și am plâns’, se arată în legenda unei postări TikTok publicate la 17 septembrie 2024 împreună cu mai multe hashtag-uri, inclusiv #ChiangRaiFlood și #FloodsinNorthernThailand2024.

În cadrul postării a fost distribuit un videoclip de 14 secunde cu o casă înghițită de apele inundațiilor care se prăbușește.

Numărul de vizualizări este de peste 520. 000.

Afirmația neadevărată s-a răspândit atunci când taifunul Yagi a străbătut Asia de Sud-Est, ucigând peste 500 de persoane, iar inundațiile rapide au devastat nordul Thailandei (link arhivat).

Provinciile nordice ale regatului au fost grav afectate; un district a raportat cele mai grave inundații pe care le-a văzut în ultimele opt decenii.

Utilizatorii Facebook, YouTube și TikTok au distribuit același videoclip fals.

Videoclipul, care prezintă o casă din estul Chinei care a fost devastată de inundații, circulă din iulie 2020.

Inundații în China

Prin utilizarea căutărilor inverse de imagini pe Google și Baidu, AFP a reușit să facă legătura între înregistrarea video și articolele și postările de pe rețelele sociale referitoare la inundațiile care au avut loc în China în iulie 2020.

La momentul respectiv, inundații record au devastat o mare parte din centrul și estul Chinei, provocând moartea sau dispariția a peste 140 de persoane (link arhivat).

Organizația de stat China News Service (CNS) a publicat clipul într-un raport datat 9 iulie 2020, cu un titlu care spunea ‘O clădire din Poyang, Jiangxi, distrusă într-o clipă de inundații’ (link arhivat).

Legenda videoclipului preciza: ‘Aproximativ 710 mm de precipitații intense în județul Poyang, orașul Shangrao, provincia Jiangxi, în ultimele zile, au provocat prăbușirea unui dig în Wengguidao.Un volum semnificativ de apă s-a revărsat și a inundat cinci sate.’.

Postarea TikTok falsă (stânga) și raportul China News Service (dreapta) sunt contrastate în captura de ecran de mai jos:

Același videoclip a fost postat și de The Paper, o sursă chineză de știri online, la 9 iulie 2020, ca parte a unui raport despre inundații (link arhivat).

Titlul raportului spunea: ‘Clădire cu trei etaje din Poyang Jiangxi, distrusă într-o clipă de apele inundațiilor.Rezidenții au fost evacuați înainte de incident.’.

În iulie 2020, același videoclip a devenit viral pe site-ul chinez de partajare de videoclipuri Bilibili, unde utilizatorii l-au comentat și l-au conectat la inundațiile din Poyang (link arhivat).

Aici, AFP desființează informațiile false despre inundațiile din nordul Thailandei.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Intimidarea contrabandiștilor în sud-vestul Germaniei

Paisprezece membri ai principalului partid de opoziție din Tanzania, Chadema, inclusiv doi dintre liderii săi, au fost reținuți pentru scurt timp luni, în timp...

Uraganul John ajunge pe coasta mexicană a Pacificului

(Bloomberg)- Egiptul a declarat că a trimis asistență militară Somaliei, marcând cea mai recentă demonstrație de sprijin pentru țara din Cornul Africii care este...

Columbia este suspendată de un grup de combatere a spălării banilor după ce președintele Petro a dezvăluit conținutul unui raport clasificat

Proprietățile din Germania de Vest au fost percheziționate de poliția federală, ca parte a unui efort de a opri traficul de persoane.Un purtător de...

Comitatul Dorchester se pregătește în cazul unei furtuni tropicale

Imagini cu un blocaj în trafic într-o regiune muntoasă din Pakistan, filmate cu ocazia Zilei Independenței țării din Asia de Sud, au fost vizualizate...

Comentarii recente