AcasăUltimele știriIsraelul sfătuiește cetățenii libanezi să evite zonele controlate de Hezbollah

Israelul sfătuiește cetățenii libanezi să evite zonele controlate de Hezbollah

THE HAGUE, Olanda (AP) – În timp ce luni au început audierile într-un caz de arbitraj cu miză mare între Kiev și Moscova, Ucraina a acuzat Rusia că încearcă să preia ilegal controlul asupra Mării Azov și a strâmtorii Kerch, de importanță strategică.

Chiar dacă luptele fac ravagii pe câmpurile de luptă ucrainene, audierile de la Curtea Permanentă de Arbitraj sunt cele mai recente dintr-o serie de cazuri juridice internaționale în care sunt implicate Rusia și Ucraina, legate de anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 și de invazia sa la scară largă a acestei țări în 2022.

Anton Korynevych, un reprezentant al Ucrainei, a declarat unui grup de arbitri: ‘Rusia vrea să ia Marea Azov și strâmtoarea Kerch pentru ea însăși, așa că a construit o poartă mare la intrare pentru a ține navele internaționale afară, permițând în același timp accesul navelor fluviale rusești mici.’.

Poarta la care se referea el este un pod de 19 kilometri (12 mile) pe care Rusia l-a construit peste strâmtoarea Kerch după anexarea Crimeei.Podul în valoare de 3,5 miliarde de dolari face legătura între Marea Neagră și Marea Azov și este esențial pentru operațiunile militare ale Rusiei în sudul Ucrainei.

‘Comisia de arbitraj a fost informată de Korynevych că podul era ilegal și trebuia demolat.’.

La doi ani după ce Rusia a anexat Crimeea, Ucraina a intentat proces în 2016, acuzând Moscova că a încălcat un tratat maritim al Organizației Națiunilor Unite prin construirea podului, împiedicând pescarii ucraineni să pescuiască în apele pe care le foloseau în mod tradițional, provocând daune mediului și jefuind situri arheologice subacvatice.

Kievul solicită o sumă de bani nedivulgată.

Rusia susține că instanța de arbitraj nu are competență și că pretențiile Ucrainei ar trebui respinse de instanță în cazul în care cei cinci judecători ai acesteia decid că au competență.

Agentul rus Gennady Kuzmin a declarat panelului: ‘Acuzațiile Ucrainei în acest caz sunt, desigur, complet nefondate și fără speranță.’.

El a susținut că strâmtoarea Kerch și Marea Azov reprezintă ‘ape interne’ care sunt exceptate de la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, pe care Ucraina susține că Rusia o încalcă.

Audierile comisiei vor continua cu ușile închise timp de mai multe zile după cele două declarații de deschidere de luni; o decizie finală ar putea să nu apară decât peste ani.

___.

Urmăriți AP la https://apnews.com/hub/russia-ukraine pentru actualizări privind conflictul de acolo.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

BMW este dubios înaintea summitului de criză pentru industria auto germană

LARNACA, Cipru (AP) - Luni, reprezentanții a nouă națiuni care alcătuiesc sudul Uniunii Europene au declarat că obiectivul lor principal este de a utiliza...

După alegerea lui Tinubu, partidul de guvernământ din Nigeria trece primul său test

LARNACA, Cipru (AP) - Luni, reprezentanții a nouă națiuni care alcătuiesc sudul Uniunii Europene au declarat că obiectivul lor principal este de a utiliza...

UE strânge peste 1 miliard EUR pentru ajutorarea victimelor inundațiilor în 2023

BERLIN (AP) - Costul unui bilet popular introdus anul trecut, care permite oamenilor să folosească toate trenurile locale și regionale, autobuzele și metrourile din...

Biletul de transport popular din Germania va deveni mult mai scump

LARNACA, Cipru (AP) - Luni, reprezentanții a nouă națiuni care alcătuiesc sudul Uniunii Europene au declarat că obiectivul lor principal este de a utiliza...

Comentarii recente