AcasăUltimele știriEnigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat o mare parte a Americii de Sud.Acest lucru a sufocat aprovizionarea cu alimente și a pus în pericol sănătatea localnicilor.

Primarul din Leticia, un oraș de frontieră din Columbia situat pe cel mai mic dintre cele două brațe ale râului care traversează regiunea Three Frontiers, și-a exprimat nemulțumirea pentru AFP, declarând: ‘Amazonul se usucă.’.

Între iunie și august, Amazonul, cel mai mare fluviu din lume după volum, a scăzut cu 10 metri în Leticia, potrivit Institutului columbian de hidrologie, meteorologie și studii de mediu.

Malurile râului au devenit ziduri abrupte de pământ din cauza retragerii apelor, făcând imposibilă acostarea în oraș a barjelor care aduc combustibil, alimente și băuturi celor 60. 000 de locuitori din Leticia.

Comunitatea a construit scări de lemn de la chei până la apă, deoarece nivelul apei este foarte scăzut.

Elquin Uni, primarul din Leticia, a declarat că, de când orașul este blocat, produsele de primă necesitate au devenit mai scumpe și mai rare.

‘A devenit o provocare și pune în pericol nivelul de trai și finanțele cetățenilor noștri.Le ia chiar două sau trei luni să sosească’, a declarat el.

Primăria din Leticia a emis o ‘alertă galbenă ‘ în luna iulie din cauza scăderii nivelului apei.

Liderul indigen Crispin Angarita din zonă a declarat pentru AFP că nu a mai văzut Amazonul atât de sărăcit în ultimii 50 de ani și a emis un avertisment pentru oricine are nevoie de asistență medicală imediată.

‘Este nevoie de patru ore de mers pe jos pentru a ajunge la un centru de sănătate în absența transportului fluvial’, a spus el.

Potrivit presei peruane, seceta a făcut posibilă traversarea pe jos a Amazonului între Leticia și orașul peruvian Santa Rosa de Yavari, care este de obicei separat de 800 de metri de apă.

Potrivit lui Angarita, seceta pune, de asemenea, în pericol mijloacele de trai ale comunităților situate de-a lungul râurilor, ale căror principale surse de venit sunt culturile precum maniocul, orezul și porumbul.

Cel mai grav sezon de incendii de vegetație din ultimii ani este alimentat de cea mai gravă secetă din Brazilia din ultimele șapte decenii, care a afectat nu numai regiunea amazoniană, ci și zonele umede din sud-vestul Pantanal.

Președintele Perului, Dina Boluarte, a proclamat miercuri starea de urgență din cauza incendiilor mortale care au făcut ravagii în trei departamente, inclusiv în Amazonas, și care au fost asociate cu o secetă severă.

Potrivit lui Santiago Duque de la Institutul de Cercetare Amazoniană din cadrul Universității Naționale din Columbia, anul 2024 stabilește noi recorduri periculoase de precipitații în regiunea Trei Frontiere, unde luna septembrie este de obicei cea mai secetoasă.

‘Seceta din acest an este mai gravă decât cele două anterioare, deoarece a plouat mai puțin la începutul anului’, a declarat el.

Duque a atribuit o mare parte a problemei despăduririlor pe scară largă din Amazon, care scad precipitațiile și umiditatea.

El a declarat: ‘Distrugem încet Amazonul și realizăm din ce în ce mai mult că nu va mai arăta niciodată așa cum arăta în trecut.’.

AFM/CB/MLR/BJT.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Cum să gătești cotlet fără pesmet: câteva sfaturi pentru a face masa mai bună

Mulți oameni folosesc pesmet clasic doar pentru a menține cotletele în formă și pentru a nu le face prea grase. Cu toate acestea,...

Comentarii recente