AcasăUltimele știriPe măsură ce inundațiile istorice din Europa Centrală continuă, numărul morților crește

Pe măsură ce inundațiile istorice din Europa Centrală continuă, numărul morților crește

În timp ce inundațiile devastatoare au lovit Thailanda în august 2024, fotografii vechi au făcut înconjurul postărilor de pe Facebook care le legau în mod înșelător de dezastru.În timp ce una dintre fotografii arăta cu adevărat clădiri inundate după prăbușirea unui dig în provincia thailandeză Sukhothai, alte imagini din postări au fost făcute în 2011 și 2023

‘Au fost inundații în Myanmar și acum în Thailanda’, se putea citi într-o postare pe Facebook în limba birmanză care a distribuit fotografiile la 28 august 2024.

‘A fost emisă o avertizare de nivel roșu din cauza inundațiilor puternice provocate de ruperea barajului Sukhothai din Thailanda pe 28. 8. 2024.Vă rugăm să luați măsuri de precauție.’.

Trei imagini cu orașe înghițite de ape sunt prezentate în postare, care a fost distribuită pe o pagină de Facebook cu 35. 000 de urmăritori.

Imaginile, care au fost postate pe o pagină similară de Facebook aici și aici, au devenit virale în august, când inundații devastatoare au devastat mari părți din Thailanda.

Cel puțin 24 de persoane au fost ucise în inundații bruște în urma ploilor musonice abundente, potrivit Departamentului de prevenire și atenuare a dezastrelor (DDPM) din regat (link arhivat).

Într-un incident diferit, un dig s-a prăbușit pe 26 august în provincia centrală Sukhothai, inundând mii de case, potrivit agenției (link arhivat).

Potrivit unui reprezentant al Disaster Response Association of Thailand (DRAT), una dintre imaginile postate pe Facebook arăta inundații în urma prăbușirii digului.

La 26 august, Sukhothai a fost locul încărcării fotografiei la 26 august, potrivit paginii de Facebook a DRAT (link arhivat).

Celelalte două imagini, însă, sunt mai vechi și au fost distribuite în postări false pe Facebook.

Prima imagine a fost descoperită prin intermediul unei căutări inverse de imagini pe Google într-un articol din Bangkok Post publicat la 10 octombrie 2011, referitor la inundațiile din provincia thailandeză Nakhon Sawan (link arhivat).

Fotografia este creditată jurnalistului Chinawat Singha de la Bangkok Post.

Autoritățile thailandeze au convocat o vacanță de urgență de cinci zile pentru a îndemna locuitorii din zonele predispuse la inundații să evite un potop masiv care a ucis aproximativ 360 de persoane și a inundat al doilea aeroport al capitalei thailandeze, a relatat AFP la acea vreme (link arhivat).

Fotografia lui Singha a apărut într-o serie de articole de știri regionale despre inundații, inclusiv în cele de la MGR Online și Radio Free Asia (arhivate aici și aici).

Iată o comparație prin captură de ecran a aceleiași fotografii din raportul Bangkok Post (dreapta) și o postare înșelătoare pe Facebook (stânga):

A doua imagine a fost inclusă într-un raport MGR Online din 4 octombrie 2023 privind inundațiile din regiunea Sukhothai (link arhivat).

Titlul în limba thailandeză spunea: ‘Sukhothai îi cere premierului Srettha măsuri urgente împotriva inundațiilor pentru a preveni prăbușirile repetate ale malurilor râurilor’.

Iată o comparație prin captură de ecran a imaginii din raportul MGR Online (dreapta) și o postare înșelătoare pe Facebook (stânga):

La 16 septembrie, MGR Online și AFP au confirmat că fotograful lor, care acoperea inundațiile, a făcut fotografia.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Comentarii recente