AcasăUltimele știriReferitor la o controversă recentă din biserica franceză, Papa se referă la...

Referitor la o controversă recentă din biserica franceză, Papa se referă la abuzul sexual ca fiind \”demonic.\

ABOARD THE PAPAL PLANE (AP) – Ca răspuns la cele mai recente acuzații de agresiune sexuală împotriva renumitului preot francez Abbe Pierre, care și-a dedicat viața apărării persoanelor fără adăpost, Papa Francisc a catalogat vineri această practică drept ‘demonică’.

Una dintre cele mai apreciate personalități publice din Franța, Abbé Pierre a decedat în 2007.El a fondat comunitatea mondială Emmaus pentru săraci și a fost un simbol al conștiinței Franței încă din anii 1950, când a convins Parlamentul să promulge o lege care este și astăzi în vigoare, interzicând proprietarilor să evacueze chiriașii în timpul iernii.

Scandalul a provocat indignare în rândul catolicilor francezi, pentru care Abbe Pierre era un erou și o icoană, iar Emmaus International a dezvăluit săptămâna aceasta că a verificat încă 17 reclamații împotriva regretatului său fondator, care se adaugă la cele șapte care au fost făcute publice în iulie, când a dezvăluit că reclamațiile se refereau la ‘agresiune sexuală sau hărțuire sexuală’.

În lumina zvonurilor potrivit cărora comportamentul sexual impetuos al lui Abbe Pierre era cunoscut de cel puțin unii dintre asociații săi apropiați, Francisc a fost întrebat despre ce știa Vaticanul despre Abbe Pierre și când, în timpul unei conferințe de presă ținute în timpul zborului de întoarcere din Asia.

Francisc a declarat că nu era sigur de momentul precis în care Sfântul Scaun a aflat de maltratarea sa, dar că a fost după moartea sa.

‘Păcătos teribil’, a fost Abbe Pierre, a spus el, dar o astfel de ‘crimă rușinoasă’ făcea parte și din ‘condiția umană’.

El a spus: ‘Este un om care a făcut atât de mult bine, dar este și un păcătos.Trebuie să vorbim despre aceste lucruri cu sinceritate și să nu le ascundem.Abuzul este ceva demonic, în opinia mea, pentru că abuzul de orice fel subminează demnitatea unei persoane’.

Noile 17 cazuri, potrivit Emmaus, extind acuzațiile de abuz din anii 1950 și 2000, implicând femei care au raportat un comportament similar cu cel raportat de primele șapte victime.Aceste afirmații au inclus: ‘atingeri nesolicitate ale sânilor și sărutări forțate’, precum și contact sexual repetat cu o persoană vulnerabilă, penetrare sexuală cu o femeie adultă și contact sexual cu un copil.

Similar scandalului în care a fost implicat un alt simbol francez, Jean Vanier, care a fondat mișcarea L’Arche pentru a se ocupa de persoanele cu dizabilități și despre care s-a descoperit ulterior că a avut un comportament inadecvat cu femei adulte, cazul lui Abbe Pierre este cel mai recent care implică un lider catolic venerat și carismatic care se dovedește a fi fost un prădător sexual.

În timpul vizitei sale în Timorul de Est, Francisc s-a confruntat cu un caz similar cu acesta: Episcopul timișorean Carlos Ximenes Belo, care a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru campania sa pașnică pentru independență, s-a dovedit că a fost sancționat de Vatican în 2022 pentru că a abuzat sexual de băieți tineri.Sf.Ioan Paul al II-lea i-a acordat lui Belo o pensionare liniștită în 2002, dar Sfântul Scaun nu a dezvăluit niciodată ce știa sau când despre crimele sale.

Când Francisc a ajuns pentru prima dată la Dili, el a denunțat ‘abuzurile’ în general, dar nu l-a menționat în mod specific pe Belo în timp ce se afla în Timorul de Est, unde Belo este încă ținut în mare considerație și mulți timoreni refuză să accepte că el a fost un abuzator.

Fundația Abbe Pierre și Emmaus au anunțat o serie de acțiuni pentru a se detașa de fondatorul lor, inclusiv îndepărtarea memorialului preotului și modificarea numelui și logo-ului fundației.

The Conversation US și Associated Press colaborează pentru a sprijini acoperirea religiei lor, iar Lilly Endowment Inc.oferă finanțare pentru această activitate.AP este singura sursă de conținut pentru această acoperire.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Comentarii recente