AcasăUltimele știriFotografie veche a unui blocaj în traficul din China, presupus a fi...

Fotografie veche a unui blocaj în traficul din China, presupus a fi legat de un miting al adepților fostului premier pakistanez

O fotografie aeriană veche a unui blocaj în trafic din China a reapărut în postările de pe rețelele de socializare care au susținut în mod fals că aceasta arată susținători ai fostului lider pakistanez încarcerat Imran Khan în drum spre o demonstrație la Islamabad.Deși mii de susținători ai lui Khan au sfidat încercările autorităților de a bloca principalele rute ale protestatarilor către capitală, fotografia a fost, de fapt, făcută la o stație de taxare de pe o autostradă de lângă Beijing, după lunga sărbătoare de Ziua Națională a Chinei, în octombrie 2015

‘Excelent, 10 milioane de vehicule intră acum în Sangjani.Vă rog, opriți dacă puteți’, spunea legenda în urdu, care însoțea o fotografie postată pe Facebook la 8 septembrie 2024.

Imaginea, care a fost distribuită de peste 2. 000 de ori, înfățișează un blocaj sever la o stație de taxare.

Ea a apărut în timp ce mii de adepți ai lui Khan s-au adunat în cartierul Sangjani din Islamabad pentru a-și arăta sprijinul pentru fostul prim-ministru, sfidând încercările guvernului de a baricada artere importante care duc în oraș (link arhivat).

Cel mai mare protest din Islamabad de când jucătorul internațional de cricket pensionat a fost încarcerat în 2023 pentru multiple acuzații – dintre care unele sunt încă în curs de judecată – a fost organizat de partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Împreună cu partidul său, Khan susține că acuzațiile împotriva sa sunt menite să îl împiedice să candideze din nou.

Deși imaginea a fost făcută în China cu nouă ani înainte, aceasta a fost distribuită împreună cu alte afirmații false pe Facebook și pe platforma de socializare X.

Blocaj în trafic în China

Aceeași imagine a fost găsită prin intermediul unei căutări inverse a imaginii și a apărut pe site-ul Irish Independent la 8 octombrie 2015 (link arhivat).

‘Cel mai mare blocaj din lume? Mii de persoane blocate într-un ambuteiaj de 50 de benzi în China’ este titlul articolului.

‘Mașinile sunt văzute blocate într-un ambuteiaj lângă o stație de taxare, în timp ce oamenii se întorc acasă la sfârșitul unei sărbători de o săptămână, Ziua Națională, în Beijing, China, 6 octombrie 2015’, se arată în legenda imaginii, care este creditată de Reuters/China Daily.

Potrivit articolului, ‘G4 Beijing-Hong Kong-Macau Expressway ‘ este vizibilă în imagini.

O comparație a capturii de ecran a imaginii utilizate în Irish Independent (dreapta) și a postării false (stânga) poate fi găsită mai jos:

Aceeași imagine a fost, de asemenea, prezentată în articole conexe care au apărut pe 7 și 8 octombrie 2015 (linkuri arhivate aici și aici), precum și în Huffington Post și Evening Standard.

În plus, a fost utilizată ilustrativ în două articole din China Daily din august 2016 și ianuarie 2017 (linkuri arhivate aici și aici) referitoare la reducerea congestionării traficului.

AFP a geolocalizat fotografia la o stație de taxare de pe autostrada Beijing-Hong Kong-Macau de la periferia Beijingului.

AFP a infirmat în mod constant afirmațiile false făcute despre Khan.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Comentarii recente