AcasăUltimele știriInundațiile istorice din Europa Centrală sunt evitate de mulți.

Inundațiile istorice din Europa Centrală sunt evitate de mulți.

Inundații de amploare au lovit duminică Europa Centrală, râurile din Polonia, Austria și Republica Cehă ieșind din matcă din cauza precipitațiilor neobișnuit de mari.

Precipitațiile fără precedent înregistrate în zonă în ultimele zile au provocat inundații grave care au făcut mai multe victime și au provocat perturbări semnificative ale rețelelor de gaze, electricitate și transport.

Orașul Krnov din estul Cehiei, situat la granița cu Polonia, este deosebit de îngrijorător, cu până la 80% din teritoriul său sub apă, potrivit viceprimarului Miroslav Binar.

Orașul, care se află la punctul de întâlnire al râurilor Opava și Opavice, a trimis elicoptere pentru a salva locuitorii care erau blocați.

Peste 120 de stații de măsurare din întreaga țară funcționau la cel mai înalt nivel de alertă în caz de inundații, mai multe dintre acestea raportând creșteri ale apelor de inundație unice în secolul trecut.

În anumite locuri, se crede că circumstanțele sunt mai rele decât au fost în timpul inundațiilor istorice din 1997.

Președintele Petr Pavel a cerut donații pentru victime, iar guvernul ceh urmează să se reunească luni la Praga pentru a discuta despre acordarea de ajutor financiar celor afectați.

Petr Fiala, prim-ministrul Republicii Cehe, a îndemnat anterior oamenii să țină cont de instrucțiunile serviciilor de urgență și să-și părăsească locuințele, subliniind că unele persoane refuză să facă acest lucru.

El a declarat la postul public de televiziune CT: ‘Făcând acest lucru, ei se pun în pericol nu numai pe ei înșiși, ci și pe acei oameni care vor trebui apoi să încerce să îi salveze atunci când lucrurile vor deveni dramatice.’.

El a avertizat: ‘Trebuie să ne așteptăm că ce este mai rău nu a trecut încă.’.

O alunecare de teren a izolat satul de munte Malá Śpa de lumea exterioară, forțând mii de oameni să își părăsească locuințele, în timp ce comunități întregi au fost scufundate în apă în orașul Opava și în alte zone de frontieră din apropierea Poloniei.

Agenția CTK a raportat, citând furnizori de energie, că ploile au înmuiat solul, provocând căderea a numeroși copaci pe liniile electrice aeriene și pe liniile de înaltă tensiune, lăsând peste 250. 000 de gospodării cehe fără electricitate.

‘Situație dramatică’ în Polonia.

La o ședință de informare de urgență în orășelul Kłodzko, nu departe de granița cu Cehia, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a confirmat primul deces din țară cauzat de apele mari.

Tusk s-a referit la circumstanțele din sud-vestul Poloniei ca fiind ‘dramatice ‘ și a sfătuit localnicii să respecte ordinele de evacuare.

Duminică după-amiază, râul Nysa Kłodzka din Kłodzko avea un nivel al apei de 6,84 metri, cu o medie de un metru.

În urma ruperii unui baraj din zonă, orașul a cunoscut duminică un al doilea val de inundații, a declarat primarul Michal Piszko pentru agenția de presă PAP.

Primarul a mai declarat că nivelul apei pe unele străzi era de 1,5 metri.

Soldați din armata poloneză salvau cetățenii din casele lor de la etajul al doilea sau al treilea cu bărcile.

Potrivit poliției, decedatul era un bărbat din satul vecin Krosnovice, a cărui casă fusese inundată.

Până în prezent, Tusk a raportat că 1. 600 de persoane au fost evacuate din districtul Kłodzko și a anticipat că acest număr va crește.

Alimentarea cu energie electrică și rețelele de comunicații mobile au fost întrerupte în unele dintre cele mai afectate zone; aprovizionarea cu apă a fost întreruptă, iar gazul urma să fie oprit.

Viena se confruntă cu inundații în timp ce Austria Inferioară este submersă.

Scene tensionate au avut loc și în Austria, unde un pompier din landul Austria Inferioară, care înconjoară Viena, a murit în timp ce lucra într-o clădire afectată de inundații.

În urma unei reuniuni de duminică după-amiază a echipei naționale de criză, cancelarul Karl Nehammer a declarat: ‘Situația din Austria Inferioară continuă să se agraveze.’.

Când mai multe râuri au crescut brusc, landul a fost declarat zonă calamitată.

Austria Inferioară trece prin momente dificile și dramatice, potrivit guvernatorului statului, Johanna Mikl-Leitner.

‘Vom face tot ce ne stă în putere pentru a reține apa și a proteja țara și oamenii săi’, a continuat ea.’Pentru mulți oameni din Austria Inferioară, acestea vor fi cele mai grele ore din viața lor.’.

După zile de ploaie neîntreruptă, capitala Austriei a fost, de asemenea, afectată, două linii de metrou fiind parțial suspendate.

Într-o singură zi, nivelul apei la Podul Kennedy de pe râul Wien, în vestul Vienei, a crescut de la 50 de centimetri la 2,26 metri, potrivit autorităților de urgență.

Terasele restaurantelor de pe malurile râului sunt scufundate, iar pistele de biciclete și de plimbare sunt inundate.

Râul Wien și-a rupt malurile în mai multe locuri din suburbia Penzing, la nord-vest de Viena; casele au fost evacuate, iar străzile și o parcare subterană au fost scufundate.

Trei cartiere din Viena s-au confruntat cu o pană de curent; furnizorul de electricitate le-a asigurat că serviciul va fi restabilit cât mai curând posibil.

Pe măsură ce a trecut ziua, ploaia s-a mai potolit puțin, ceea ce i-a dat ocazia primarului Michael Ludwig să liniștească publicul, spunând: ‘În general, avem situația sub control.’.

Pompierii au fost nevoiți să folosească bărci pneumatice în unele zone pentru a salva oamenii care au rămas blocați în casele lor peste noapte în anumite comunități din nordul Vienei.

Autoritățile din România au anunțat sâmbătă că ploile torențiale au provocat cel puțin cinci decese în partea de est a țării.

Serviciile feroviare din mai multe națiuni au fost, de asemenea, haotice, după cum reiese din suspendarea serviciilor feroviare pe o linie la sud de Dunăre de către operatorul feroviar austriac ÖBB.

În plus, nu mai există niciun serviciu feroviar transfrontalier între Polonia și Republica Cehă.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Comentarii recente