Legumicultorii experimentați nu aruncă niciodată cojile de ouă, pentru că ele vă pot dubla recolta.
Cum să aplicați corect acest fertilizator util, a spus agronomul Ivan Russkikh în canalul său Zen.
Cum să folosiți coaja de ou ca îngrășământ
Cojile de ou sunt o sursă unică de calciu și de alți micronutrienți necesari plantelor, dar, din cauza structurii lor dense, se dizolvă lent în sol.
Cel mai simplu mod de utilizare a cojii ca îngrășământ dezoxidant este de a o măcina într-o făină precum făina de dolomită.Totuși, chiar și sub această formă, ea nu va deveni activă până la sfârșitul sezonului sau în anul următor.
Acțiunea cojii poate fi accelerată de mobilizatorii de fosfați, dar este mult mai ușor de preparat un îngrășământ ‘rapid cu calciu’.
Turnați doi litri de oțet 9% într-un borcan de trei litri și puneți acolo cochiliile pe măsură ce apar.
Se va forma spumă pe măsură ce cojile se dizolvă, așa că nu umpleți borcanul complet cu oțet și nu puneți toate cojile acumulate deodată.
Îngrășământul se folosește astfel: un pahar de îngrășământ dizolvat în 5 litri de apă și udat în proporție de 0,5-1 litru pe plantă.Roșiile, ardeii, castraveții, vinetele și varza sunt foarte iubitoare de acest îngrășământ.
Se poate folosi și acidul citric ca solvent (o lingură de acid citric la un litru și jumătate de apă).
Mai devreme v-am spus cu ce hrănesc căpșunile grădinarii experimentați după fructificare.