Dacă doriți să culegeți în fiecare an o recoltă decentă de fructe de pădure din tufele de coacăz, aveți grijă de el nu numai în stadiul de formare a ovarelor, ci și după ce fructele au fost recoltate.
Unul dintre pașii importanți în îngrijirea acestei culturi este tăierea ei.
Cum trebuie să fie tăiați coacăzele după recoltare
Tunderea are loc în două etape.
1.În primul rând, este necesar să ne ocupăm de îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave și pur și simplu superflue pentru a subția tufa.
2.După ce prima etapă este terminată, pe umerii dachnikului cade datoria de a da forma corectă tufei, lăsând pe coacăz doar lăstarii de doi ani, anual și zero.
Acest lucru se face deoarece ovarele coacăzelor negre, albe și roșii se formează numai pe lăstarii de un an și doi ani.
Prin urmare, lăstarii mai vechi de trei ani pur și simplu nu au sens, deoarece nu vor exista recolte pe ei și consumă substanțe nutritive – astfel de lăstari, după cum v-ați dat seama deja, ar trebui tăiați.
Cum să determinați că în fața dvs. – un lăstar vechi? Uitați-vă doar la următoarele caracteristici: creștere mică, scoarță maro tare și grosime mai mare decât a lăstarilor tineri.
Dacă o ramură veche nu are lăstari tineri buni, ar trebui să fie tăiată la pământ.Se recomandă ca 2 până la 5 ramuri vechi să fie îndepărtate până la nivelul solului în fiecare an și înlocuite cu 3 până la 5 lăstari zero.
Numărul ideal de ramuri într-o tufă este de 15: 5 lăstari din anul curent și câte 5 din cele anuale și bienale.
Ramurile sănătoase rămase după tăiere pot fi tăiate în butași pentru înmulțire ulterioară.