Dovleceii cresc pe o plantă densă, fără ramificații, care poate fi recunoscută după frunzele mari, de culoare verde închis, cu nervuri gri argintiu.
Ele sunt cele care oferă fructelor umbra atât de dorită de ele și, odată cu ea, ascund fructele de privirea distrasă a cultivatorului de cabane.
Aceasta înseamnă că într-un minut aveți dovlecei minusculi, iar în minutul următor îi aveți pur și simplu gigantici, cu semințe și coajă tari și, prin urmare, fără prea multă aromă.
Iată răspunsul la întrebarea de ce dovleceii trebuie recoltați în mod regulat – altfel vor crește prea mult.
Diametrul optim al fructului pentru a fi folosit pentru consum este de 10-12 centimetri.
Dacă doriți să faceți conserve de dovlecei, diametrul este chiar mai mic – 8 centimetri.Astfel de dovlecei tineri nu trebuie să fie decojiți în timpul gătitului, ei sunt îndepărtați numai din fructele crescute în exces.
În afară de diferențele de gust dintre dovleceii tineri și cei supracopți, recoltarea regulată este necesară dintr-un alt motiv.
Recoltarea neuniformă a dovleceilor din tufe încetinește formarea de noi ovare, ceea ce înseamnă că recolta nu va fi la fel de impresionantă.