Locuitorii de vară neexperimentați cred naiv că siguranța recoltei depinde doar de calitatea recoltării și a condițiilor de depozitare..
Trebuie să începi să te gândești la asta în timp ce legumele stau în grădină.Mai ales când vine vorba de recoltarea cepei..
Experta revistei noastre, Anastasia Kovrizhnykh, agronom și designer peisagist, ne-a spus cum să păstrăm recolta de ceapă până în primăvară.
În primul rând, controlul dăunătorilor
Principalul inamic al acestei culturi este musca cepei.Insecta poate strica planurile de recoltare dacă nu se iau măsuri preventive.
Cel mai simplu remediu este folosirea unui amestec de cenusa de lemn si pudra de mustar preparat in raport de 3:1.
În al doilea rând, curățarea și pregătirea
Dacă culegeți corect ceapa, șansele ca acestea să reziste până în primăvară devin mult mai mari.
Prin urmare, ceapa nu este scoasă din pământ, ci răsucită, săpând cu furca.
Este important să uscați ceapa și să nu deteriorați fundul atunci când tăiați rădăcinile – lăsați aproximativ 8-10 mm.
În al treilea rând, depozitarea adecvată
Ceapa nu se păstrează la frigider, ci într-un loc uscat, întunecat și bine aerisit.
Ideale pentru depozitare sunt plasele, sacii din material natural, cosurile sau rachita.
Este important să păstrați ceapa separat de alte legume și în special de cartofi.