Shashlyk este considerat a fi primul fel de mâncare în timpul vacanțelor în natură sau al vacanțelor de vară la dacha.Toată lumea știe că nu este cea mai sănătoasă mâncare.
Este corect să spunem că carnea gătită pe cărbuni nu este lipsită de proprietăți benefice, dar are și suficiente contraindicații.
Shashlik nu aparține unui fel de mâncare dietetic, deoarece este un aliment prăjit și gras.Pentru cei care doresc să adere la principiile unei alimentații sănătoase, shashlikul poate să nu fie cea mai bună opțiune’, a declarat gastroenterologul Ilnaz Gataullina pentru UfaTime.ru.
Putem vorbi despre beneficiile shashlik doar dacă este gătit corespunzător și consumat cu moderație.
Beneficiile shashlykului
1.Este o sursă de proteine animale și aminoacizi, fără de care construcția celulară și funcționarea organismului sunt imposibile.
2.Are vitamine liposolubile A, E, D, vitamine B și fier.
3.Metoda de gătit pe cărbuni face ca carnea să piardă multă grăsime și să devină mai puțin calorică decât atunci când este coaptă în cuptor.
Daunele kebaburilor
1.Principala problemă este grăsimea, când aceasta lovește cărbunii, se formează substanțe cu proprietăți cancerigene (benzopirine).Când se evaporă, acestea ajung în carne.
2.Următorul pericol este crusta de carne, în care se concentrează substanțele cancerigene benzpiren și aminele aromatice heterociclice.
3.De asemenea, un pericol pentru sănătate este carnea prost gătită, care poate face ca bacteriile să persiste în carne.
Cine nu ar trebui să mănânce kebab
În primul rând, oricine nu a mâncat carne pentru o lungă perioadă de timp nu ar trebui să mănânce kebab.
În al doilea rând, felul de mâncare este contraindicat în gută, colesterol ridicat, boli acute și cronice ale sistemului digestiv și în boli cardiovasculare.
Prin urmare, dacă aveți boli ale sistemului digestiv sau probleme cu colesterolul, este mai bine să gătiți kebab de pește sau de pasăre.