Dacă nu ați încercat încă untura ucraineană ‘în maniera Gutsulski’, nu uitați să corectați această omisiune.
Slănina gătită în acest fel se dovedește fragedă și aromată, asemănătoare ca aspect cu cea afumată sau coaptă în cuptor.
Cum se prepară untura ucraineană ‘în maniera Gutsulski’
Se ia o bucată groasă de peritoneu de porc cu un strat de grăsime la nu mai puțin de 4 cm de piele, se taie în 6 bucăți.
Se toarnă un litru de apă într-o cratiță, se toarnă 4 linguri de sare grunjoasă, se încălzește până se dizolvă sarea, amestecând.
Se adaugă foaia de dafin (5 buc.), boiaua de ardei oregano (8 buc.) și o mână mică de coji de ceapă, se amestecă.
Se pune untura, se aduce la fierbere, se fierbe cel mult 15 minute la foc moderat, se acoperă vasul cu un capac și se lasă peste noapte într-un loc răcoros.
A doua zi, se pune untura pe o sită să se usuce, se freacă cu usturoi tocat și un amestec de ardei, se înfășoară câte 2 bucăți în folie sau pergament, se lasă la temperatura camerei timp de 7-8 ore și se trimite la congelator pentru două-trei zile.