În magazinele alimentare și în piețe, se găsesc cel mai frecvent trei tipuri de cartofi: cu pulpa albă, galbenă și roz.
Culoarea cojii, potrivit expertului ediției online a BelNovosti, bucătăreasa Iulia Arkhipova, corespunde de obicei culorii pulpei: la cartofii albi este gri sau crem, la cei galbeni – gălbuie, la cei roșii – rozalie.
Nu vom vorbi deocamdată despre cartoful violet: este un soi rar, care costă mai mult și este mai puțin răspândit.
Cartofii de diferite culori diferă în ceea ce privește conținutul de amidon, care le afectează gustul și capacitatea de a-și păstra forma.
Iată recomandări pentru utilizarea cartofilor în funcție de culoarea lor.
Cartofi albi
Recomandat pentru piure de cartofi, supe cremă și caserole, deoarece se gătesc bine și au o aromă catifelată plăcută.
Cartofi galbeni
Este apreciat pentru capacitatea sa de a-și păstra bine forma, astfel încât este potrivit pentru salate, coacere și fierbere în cartofi înveliți.
Cartofi roșii
Acest soi merită folosit dacă doriți să savurați cartofii prăjiți: cartofii roșii sunt săraci în amidon și își păstrează forma atunci când sunt gătiți.