Vai, dar destul de mulți grădinari și legumicultori nu folosesc întotdeauna corect unul dintre cele mai valoroase îngrășăminte – cenușa.
Rezultatul acestui lucru poate să nu fie benefic pentru plante și sol, ci, dimpotrivă, un anumit rău..
În continuare vom povesti despre cele mai tipice trei greșeli ale amatorilor cărora le place să cultive pe parcelele lor cu ajutorul cenușii.
Prima greșeală
Oamenii nu se gândesc la compoziția cenușii, precum și la tipul de sol de pe terenul lor.Dar nu orice sol are nevoie de cenușă.
În ceea ce privește compoziția, cenușa are o compoziție diferită.De exemplu, din molid, hrișcă și floarea-soarelui – abundență de potasiu, din pin – calciu.Se știe că acestea sunt îngrășăminte diferite.
Dacă utilizați cenușă ca îngrășământ pe bază de potasiu, merită să luați în considerare compoziția acesteia, deoarece nu toată lumea va fi potrivită.
Același lucru pentru cenușa în scopuri de alcalinizare.Nu toate solurile au nevoie de ea.
Cenușa pe sol alcalin va reduce accesibilitatea plantelor la elementele nutritive, în plus, vor apărea boli.
De exemplu, cartofilor nu le place fertilizarea cu cenușă, deoarece își pierd aroma, dar se îmbolnăvesc de pară și boli fungice.
De asemenea, nu le plac solurile alcaline roșiile, căpșunile, dovleceii, vinetele, pepenele, pepenele galben, dovleacul, ridichile, ridichile.
A doua greșeală
Cantitatea de cenușă pentru plante.Fiecare, cum se spune, în funcție de situație.Depinde de rezistența culturii la sărurile minerale din sol.
De exemplu, ardeii au nevoie de o concentrație mică, la fel și vinetele, iar tomatelor nu le place alcalinizarea.
Dar castraveții și varza sunt foarte fericiți cu cenușa și mai târziu ‘mulțumesc’ pentru ‘tratament’ cu o recoltă bună.
Cu toate acestea, nu este necesar să exagerați – în medie pe metru pătrat – de la 100 la 200 de grame de cenușă.
Chiar mai bine, dacă o facem ca soluție: aceleași 100-200 de grame la 10 litri de apă.
Rețineți: deoarece cenușa este un alcalin, cantitățile excesive pot arde rădăcinile.
De asemenea, nu trebuie amestecată cu îngrășăminte acide, cum ar fi gunoiul de grajd sau humusul.
Profesioniștii nu recomandă aplicarea cenușii în general cu îngrășăminte cu fosfor, deoarece acesta din urmă se va transforma în fosfat de calciu, inaccesibil rădăcinilor.
Și cu îngrășămintele azotate nu trebuie amestecate, în special cu nitrofoska, amofoska, sulfat de amoniu, precum și cu nitrat de amoniu.
A treia greșeală
Indisponibilitatea calciului.
Cenușa poate fi neutralizată dacă dorim să transformăm carbonatul de calciu în acetat de calciu solubil și disponibil.
De asemenea, va ajuta la evitarea alcalinizării solului (dacă nu este necesar).
Preparare: un pahar de cenușă diluat în 5 litri de apă, adăugați oțet (2-3 linguri la un pahar).Se amestecă și se așteaptă până când apare spuma.
Aduceți soluția la 10 litri și utilizați conform instrucțiunilor.
Lucrul rău aici este că elementele care se dizolvă rapid sunt, de asemenea, spălate rapid.Acest lucru nu este bun pentru solurile ușoare.
Mai devreme s-a răspuns la întrebarea: Este adevărat că îngrășămintele minerale cresc aciditatea solului?