AcasăPlanteCe poți face cu haulmul de roșii: utilizări surprinzătoare pe care 10%...

Ce poți face cu haulmul de roșii: utilizări surprinzătoare pe care 10% dintre grădinari le cunosc

Când grădinarii își recoltează roșiile, rămâne adesea întrebarea: ce să faci cu haulmul.

Mulți oameni îl aruncă pur și simplu, fără să realizeze că această parte verde a plantei poate fi o resursă utilă și chiar valoroasă.

Caniculă de tomate, fiind bogată în substanțe nutritive și compuși naturali, poate găsi o varietate de utilizări în grădină și acasă.

Compostarea și îmbunătățirea solului

Tunderea tomatelor este o componentă excelentă pentru o grămadă de compost.Datorită conținutului său ridicat de materie organică, se descompune și îmbogățește solul cu substanțe nutritive valoroase.

Se creează astfel un compost fertil care poate fi utilizat pentru a îmbunătăți structura și proprietățile nutritive ale solului.

Este important să rețineți că haulmul de tomate, ca și alte reziduuri de cultură, trebuie să fie bine tocat și distribuit uniform în grămada de compost pentru o descompunere rapidă.

Insecticid natural

Mulți grădinari folosesc haulmul de la roșii pentru a face un insecticid natural.

Alcaloizii pe care îi conține au proprietăți insecticide, făcându-l un agent eficient de combatere a dăunătorilor.

În acest scop, păducelul se toarnă cu apă și se infuzează timp de câteva zile.Infuzia rezultată poate fi folosită pentru tratarea plantelor, protejându-le de insectele dăunătoare.

Mulcirea și protecția plantelor

Haulmul tomatelor poate fi folosit și ca mulci.Mulcirea cu haulm ajută la reținerea umidității în sol, previne creșterea buruienilor și protejează sistemul radicular al plantelor de supraîncălzire.

Răspândirea haulmului mărunțit în jurul plantelor poate îmbunătăți semnificativ condițiile de creștere și randamentul acestora.

Infuzii și decocturi utile

Din coada tomatelor se pot prepara infuzii și decocturi, care se folosesc ca îngrășământ pentru plante.

Aceste infuzii sunt bogate în oligoelemente și substanțe utile care favorizează creșterea și dezvoltarea culturilor.Utilizarea acestor soluții este deosebit de utilă pentru straturile de legume și sere.

Protecție împotriva bolilor

Păducelul de tomate ajută în lupta împotriva bolilor fungice.Infuzia preparată poate fi utilizată pentru tratamentul preventiv al plantelor.

Acest lucru este deosebit de important pentru grădinarii de legume care doresc să reducă utilizarea produselor chimice de apărare și să își mențină culturile ecologice.

Arome și îngrășăminte naturale

Unii grădinari folosesc haulmul de la roșii pentru a crea arome și îngrășăminte naturale.

Haulmul uscat și mărunțit poate fi un ingredient excelent pentru prepararea îngrășămintelor de casă.Aceste amestecuri ajută la îmbunătățirea structurii solului și favorizează creșterea sănătoasă a plantelor.

Mai devreme v-am spus cum să folosiți ziarele vechi în dacha.

Andreea Dumitrescu
Andreea Dumitrescu
Sunt Andreea Dumitrescu, pasionată de sănătate, frumusețe și echilibru interior. În această rubrică, voi împărtăși cu voi secretele unui stil de viață sănătos și armonios. Fiecare articol este o invitație de a descoperi cum putem trăi mai bine, mai frumos și mai echilibrat. Vino să ne bucurăm împreună de fiecare pas pe acest drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Pe măsură ce Israelul anunță începutul unei „noui faze” de război, mai multe dispozitive electronice explodează în Liban.

Brazilia este în flăcări.În ultimele săptămâni, milioane de hectare de terenuri agricole și păduri au ars, întinzându-se de la zonele umede Pantanal până la...

Patru palestinieni au fost uciși în Gaza, iar Israelul a atacat o altă fostă școală.

Spitalele din Fâșia Gaza au raportat duminică că Israelul a lovit o altă fostă școală în teritoriul de coastă devastat de război, provocând moartea...

Enigma care înconjoară o pictură pe stâncă care arată un „Șarpe cu coarne”

Acolo unde Columbia se învecinează cu Peru și Brazilia, debitul râului Amazon a fost redus drastic din cauza unei secete extreme care a afectat...

Scholz se opune furnizării Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune.

Indiferent de decizia partenerilor de alianță, cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea în viitor a armamentului de precizie cu rază lungă de acțiune...

Comentarii recente