În fiecare an, cultivatorii de daci se confruntă cu problema înnegririi frunzelor la roșii, castraveți, ardei și alte plante.
Potrivit Anastasiei Kovrignykh, expert al ediției online BelNovosti, om de știință agronom și peisagist, cauza poate fi provocată de infecții bacteriene, mai ales dacă înnegrirea se extinde de-a lungul venelor.’.
O altă cauză a înnegririi poate fi cauzată de boli.Printre acestea se numără Alternaria sau boala ‘early blotch’ a tomatelor și cartofilor, în care apar pete negre.
Desigur, în aceste cazuri, trebuie urmărit tratamentul bolilor.
Dar cauza poate fi și alta – preparatele folosite de cultivator.
Să ilustrăm cu un exemplu: să presupunem că v-ați tratat plantația cu un preparat pe bază de cupru sau ați fertilizat cu fier, inclusiv chelat.
Este vorba despre agenți precum Abiga-PIC, Oxyhome, Hom, Indigo, Bordeaux lichid, etc.etc., precum și chelat de fier, sulfat de fier, sau un chelat făcut în casă, sulfat de fier cu acid citric.
Apoi, după un timp, s-au folosit preparate pe bază de sulf pentru combaterea păianjenului, oidiumului și a altor boli (‘PFC-Leros’ și altele).
Ca urmare, apare negrul de-a lungul venelor.
Această situație nu necesită intervenție – este o reacție chimică normală.Sulfurile de cupru și fier de culoare neagră formate nu sunt toxice pentru plante.
Anterior am răspuns la întrebarea dacă este adevărat că îngrășămintele minerale cresc aciditatea solului.